בחולים עם דמנציה הנוטלים מינונים גבוהים של תרופות ממשפחת Z-Drugs, כולל Zopiclone, Zaleplon ו-Zolpidem להפרעות שינה, חלה עליה משמעותית בסיכון לשברים, נפילות ואירועים מוחיים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMC Medicine.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שמחקרים קודמים קשרו בין חלק מהתרופות ממשפחת Z-drugs עם סיבוכים דוגמת נפילות ושברים בקשישים, אין נתונים אודות הסיכונים של תרופות אלו בחולי דמנציה.
החוקרים התבססו על נתונים אודות 27,090 חולים עם דמנציה בין ינואר 2000 ועד מרץ 2016 ממאגר Clinical Practice Research Datalink באנגליה. הם השוו את שיעור הסיבוכים ב-3,532 חולים שהחלו טיפול חדש בתרופות אלו אל מול 1,833 משתתפים עם הפרעות שינה שנטלו תכשירים ללא השפעה סדטיבית, 10,214 משתתפים שפנו לייעוץ רופא משפחה ונטלו תרופות ללא השפעה סדטיבית אשר תאמו בגיל, מין וטיפול אנטי-פסיכוטי ו-5,172 משתתפים שהחלו טיפול חדש בבנזודיאזפינים.
מינונים גבוהים יותר של תרופות ממשפחת Z-drugs ובנזודיאזפינים כללו מרשמים מקבילים ל-Zopiclone מינון של לפחות 7.5 מ"ג, או מינון Diazepem של מעל 5 מ"ג. ניתוח סטטיסטי שימש להערכת הסיכון להיארעות שברים, שברי ירך, נפילות, תמותה, זיהום חיידקי חד, אירוע מוחי איסכמי/התקף איסכמי חולף ותרומבואמבוליזם ורידי לאורך מעקב בן שנתיים.
מבין 3,532 חולים שקיבלו מרשם לטיפול בתרופות ממשפחת Z-Drugs, 584 (17%) החלו במינונים גבוהים. בקרב אלו שטופלו בתרופות ממשפחת Z-Drugs במינונים גבוהים, בהשוואה לאלו עם הפרעות שינה אשר לא נטלו תרופות תועדה עליה של 67% בסיכון לשברים, עליה של 96% בסיכון לשברי ירך, עליה של 33% בסיכון לנפילות ועליה של 88% בסיכון לאירוע מוחי איסכמי.
החוקרים זיהו ממצאים דומים כאשר בחנו את התוצאות בהשוואה לחולים תואמים שפנו לאחרונה לרופא המטפל ונטלו תרופות ללא השפעה סדטיבית.
בקרב אלו שנטלו טיפול מקביל ל-Zopiclone במינון עד 3.75 מ"ג ביום תועד עליה מינימאלית או לא-עקבית בסיכון. לא תועדו הבדלים בסיבוכים על-רקע טיפול בתרופות ממשפחת Z-drugs בהשוואה לבנזודיאזפינים, למעט שיעורי תמותה נמוכים יותר עם תרופות ממשפחת Z-drugs (יחס סיכון של 0.73, רווח בר-סמך 95% של 0.64-0.83).
החוקרים מסכמים וכותבים כי בחולים עם דמנציה טיפול במינונים גבוהים של תרופות ממשפחת Z-Drugs, כולל Zopiclone, Zaleplon ו-Zolpidem להפרעות שינה, מלווה בסיכון מוגבר לשברים, נפילות ואירועים מוחיים.
BMC Med. Published online November 24, 2020.