במאמר שפורסם בכתב העת JAMA מדווחים מומחים כי כקבוצה, קשישים עמידים יותר להשלכות הנפשיות של זיהום בנגיף קורונה, בהשוואה לחולים בכל קבוצות הגיל האחרות.
מבחינה גופנית, קשישים פגיעים במיוחד להשפעות של מגפת הקורונה, עם סיכון מוגבר לתחלואה חמורה, סיבוכים ותמותה. עוד קיים חשש כי הבידוד בעקבות המגפה יהיה קשר יותר לקשישים, העלולים לחוות החמרה בהפרעות פסיכיאטריות קיימות. עם זאת, הנתונים שנאספו במהלך החודשים האחרונים עולה תמונה הרבה פחות ברורה.
לדוגמא, מסקר שכלל למעלה מ-5,400 מבוגרים בארצות הברית אשר חיו באופן עצמי עלה כי אלו בגילאי 65 שנים ומעלה דיווחו על שיעורים נמוכים יותר משמעותית של חרדה, הפרעות דיכאון והפרעות על-רקע טראומה או דחק, בהשוואה לחולים צעירים יותר. בקרב קשישים תועדו שיעורים נמוכים יותר של התפתחות או החמרת הפרעות שימוש בחומרים ומחשבות אובדניות במהלך החודש האחרון.
ממצאים אלו עלו בקנה אחד עם דיווחים ממדינות אחרות בעלות הכנסה גבוהה, כולל קנדה, ספרד והולנד. ישנם גם מחקרים מסין, הונג-קונג וטייוואן, אשר תמכו בממצאים אלו.
עמידות רבה יותר להשפעות הפסיכיאטריות של נגיף הקורונה בקרב קשישים המתגוררים בקהילה עשויה להיות אחר הגורמים העומדים בבסיס ההבדלים שזיהו החוקרים. עמידות עשויה לשקף אינטראקציה של מספר גורמים פנימיים, דוגמת תגובת הדחק של האדם, יכולת קוגניטיבית, תכונת אישיות ובריאות גופנית, כמו גם משאבים חיצוניים דוגמת קשרים חברתיים ויציבות כלכלית. תבונה הינה גורם מגן נוסף בקרב קשישים, כאשר מחקרים קודמים הצביעו על רמות תבונה גבוהות יותר בקרב קשישים, בהשוואה לצעירים.
הכותבים מזהירים כי העדויות הזמינות אינן מספקות נתונים אודות תת-קבוצות חשובות של קשישים, דוגמת אלו עם דמנציה, אלו המטפלים בחולי דמנציה, או אודות קשישים המתגוררים במוסדות סיעודיים או בתי אבות. בנוסף, אין נתונים אודות ההשפעה של משלב מחלות רפואיות או פסיכיאטריות כרוניות.
לבסוף, חשוב לציין כי המחקרים המתפרסמים כיום מבוססים על נתונים מתחילת המגפה וההשפעות ארוכות הטווח של זיהום בנגיף הקורונה על המצב הנפשי של קשישים עדיין אינן ידועות.
JAMA. Published online November 20, 2020