מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Age and Ageing עולה כי אימוני תנגודת ואימוני גוף-נפש מהווים התערבות יעילה יותר לעומת סוגים אחרים של פעילות גופנית להקלה על תסמיני דיכאון בקשישים.
במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את ההשפעות של גישות אימון ומינוני פעילות גופנית שונים על רמות דיכאון בקשישים. לצורך כך הם השלימו חיפוש שיטתי במאגרי PubMed, Web of Science, Embase, PsycINFO, CINAHL ו-Scopus לזיהוי מחקרים רלבנטיים מתחילת הקמת מאגר הנתונים ועד דצמבר 2023. הם התמקדו במחקרים אקראיים ומבוקרים להערכת התערבויות פעילות גופנית בקשישים והשלימו ניתוח סטטיסטי להערכת ההשפעה על דיכאון בקשישים.
הסקירה כללה 80 מחקרים אקראיים ומבוקרים עם 5,536 משתתפים. ממטה-אנליזה עלה כי אימוני תנגודת (הבדל ממוצע מתוקן של 0.68-, רווח בר-סמך 95% של 0.90- עד 0.46-) ואימוני גוף-נפש (הבדל ממוצע מתוקן של 0.54-, רווח בר-סמך 95% של 0.72- עד 0.37-) מהווים את הצורות היעילות ביותר של אימונים גופניים לשיפור תסמיני דיכאון בקשישים, לאחריהם היו פעילות אירובית (הבדל ממוצע מתוקן של 0.31-, רווח בר-סמך 95% של 0.50- עד 0.13-) ומשלב סוגי פעילות גופנית (הבדל ממוצע מתוקן של 0.23-, רווח בר-סמך 95% של 0.44- עד 0.01-).
מהנתונים עולה עוד קשר מנה-תגובה בצורת U בין המינון הכולל של פעילות גופנית ובין רמות דיכאון בקשישים, כאשר תועדה תגובה משמעותית לאחר פעילות גופנית בהיקף שבועי של 390 MET-min.
החוקרים מסכמים וכותבים כי מבין משטרי פעילות גופנית שונים, אימוני תנגודת ואימוני גוף-נפש מהווים גישה יעילה יותר כטיפול משלים להקלה על דיכאון בקשישים. באמצעות הטיפולים היעילים ביותר ניתן להביא לשיפור בתסמיני דיכאון בקשישים במינונים נמוכים יותר מאלו המומלצים בקווים המנחים של ארגון הבריאות העולמי.