גירוי מוח עמוק (DBS) מותאם אישית ואדפטיבי יכול לשפר את השליטה בתסמינים המוטוריים של מחלת פרקינסון בהשוואה ל-DBS סטנדרטי, כך עולה ממחקר שפורסם ב-Nature Medicine
מחקר חדש שפורסם ב-Nature Medicine, מצא כי גירוי מוח עמוק (DBS) מותאם אישית ואדפטיבי יכול לשפר את השליטה בתסמינים המוטוריים של מחלת פרקינסון בהשוואה ל-DBS סטנדרטי. בניסוי פיילוט מוצלב אקראי עם סמיות שכלל ארבעה מטופלים, DBS אדפטיבי הפחית את הזמן עם תסמינים מוטוריים בחצי ושיפר את איכות החיים של המטופלים בהשוואה ל-DBS סטנדרטי.
ד”ר פיליפ סטאר, החוקר הראשי, אמר כי “זהו העתיד של גירוי מוח עמוק למחלת פרקינסון”. ד”ר קרינה אהרן, עמיתת מחקר במעבדת סטאר ב-UCSF, הסבירה כי DBS אדפטיבי מתאים את עוצמת הגירוי בהתאם לצורך של המטופל – מגביר את הגירוי כאשר תסמיני פרקינסון מתפרצים ומפחית אותו בזמנים אחרים כדי למנוע תופעות לוואי פוטנציאליות הנגרמות מהגירוי.
במחקר הפיילוט, צוות ה-UCSF גייס ארבעה גברים עם פרקינסון מאוכלוסייה העוברת השתלת DBS עבור תנודות מוטוריות. הם זיהו אותות פעילות מוחית בגרעין התת-תלמי ובקורטקס המוטורי שהיו ביומרקרים אמינים של תנודות בתרופות ותסמינים מוטוריים של פרקינסון הקשורים אליהם, והשתמשו בהם להתאמה אישית של פרמטרי ה-DBS.
החוקרים מצאו כי DBS אדפטיבי הפחית את משך התסמינים המוטוריים ב-50% בהשוואה ל-DBS סטנדרטי שעבר אופטימיזציה קלינית. מדידות אובייקטיביות שהתקבלו באמצעות מכשירים לבישים אישרו את העליונות של DBS אדפטיבי לעומת DBS סטנדרטי. שלושה מתוך ארבעת המטופלים דיווחו גם על שיפור באיכות החיים עם DBS אדפטיבי. עם זאת, החוקרים מציינים כי יישום נרחב של DBS אדפטיבי יידרוש עוד מספר שנים.