אובדן שמיעה מלווה בעליה של 26% בסיכון למחלת פרקינסון, אם כי שימוש בעזרי שמיעה מסייע בהפחתת הסיכון הנ"ל, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Neurology. החוקרים בחנו את הנתונים מרשומות רפואיות ממוחשבות אודות כ-3.6 מיליון יוצאי צבא (96% גברים) ממאגר US Department of Veterans Affairs. בדיקת שמיעה בין 1999 ו-2022 שימשה לאישור אבחנת ירידה בשמיעה. המשתתפים סווגו על-פי חומרת אובדן שמיעה: קלה (20-35 דציבלים), בינונית (35-50 דציבלים), בינונית-עד-חמורה (50-65 דציבלים) וחמורה עד עמוקה (65-120 דציבלים).
התוצא העיקרי היה היארעות מחלת פרקינסון, כאשר משך המעקב הממוצע עמד על 7.6 שנים. מהנתונים עולה כי אובדן שמיעה לווה בעליה של 26% בסיכון למחלת פרקינסון לאחר עשר שנים (יחס סיכון של 1.26, p<0.001) לעומת אלו עם שמיעה תקינה.
ההיארעות המצטברת של מחלת פרקינסון הייתה גבוהה יותר ביוצאי צבא עם אובדן שמיעה, עם קשר תלוי-מינון, כאשר העלייה הגדולה ביותר תוארה במהלך עשר השנים הראשונות למעקב.
שימוש בעזרי שמיעה לווה בירידה משמעותית בהיארעות מחלת פרקינסון כבר שנה אחת לאחר בדיקת השמיעה. בחולים עם שלב מקדים למחלת פרקינסון ואובדן שמיעה תועד סיכון גבוה יותר למחלת פרקינסון, בהשוואה לאלו עם כל אחת מההפרעות בנפרד.
החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי אובדן שמיעה מלווה בסיכון מוגבר למחלת פרקינסון, כאשר שימוש בעזרי שמיעה עשוי להפחית את הסיכון למחלה הנוירולוגית.
JAMA Neurology, Oct 21, 2024