מנתונים שפורסמו בכתב העת Nature Aging עולה כי הטיפול להפרעות זקפה בויאגרה (Sildenafil) עשוי לשמש גם למניעת מחלת אלצהיימר, כאשר בקרב משתמשים בתרופה תועדה ירידה של עשרות אחוזים בסיכון להתפתחות המחלה, בהשוואה לאלו שלא נטלו ויאגרה.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Sildenafil, אשר הוכח כטיפול העשוי לשפר תפקוד קוגניטיבי וזיכרון במודלים קדם-קליניים, עשוי להפחית את הסיכון להתפתחות מחלת אלצהיימר בחולים עם מחלת עורקים כלילית, יתר לחץ דם וסוכרת מסוג 2 – מחלות רקע הקשורות באופן מובהק עם הסיכון למחלת אלצהיימר. יתרה מזאת, הטיפול עשוי להפחית את הסיכון למחלת אלצהיימר גם באלו ללא מחלות רקע אלו.
החוקרים התבססו על נתונים מרשת מיפוי גנטי גדולה במטרה לבחון את התועלת של למעלה מ-1,600 תרופות המאושרות ע"י מנהל המזון והתרופות האמריקאי כנגד מחלת אלצהיימר. הם העניקו ציונים גבוהים לתרופות המכוונות כנגד חלבוני טאו ועמילואיד במוח, שני הסמנים האופייניים למחלה. הטיפול ב-Sildenafil הופיע בראש הרשימה.
לאחר מכן, החוקרים התבססו על מאגר נתונים של חברת ביטוח אודות למעלה מ-7 מיליון תושבים בארצות הברית, במטרה להבין את הקשר בין Sildenafil ובין תוצאות מחלת אלצהיימר. הם השוו בין מטופלים ב-Sildenafil ובין אלו שלא טופלו בתרופה ומצאו כי הטיפול התרופתי לווה בירידה של 69% בסיכון למחלה הנוירו-דגנרטיבית, גם לאחר שש שנות מעקב.
בשלב הבא, החוקרים השלימו מודל מעבדתי שהראה כי Sildenafil הביא לעליה בגדילת תאי מוח והיה מכוון כנגד חלבוני טאו. המודל המעבדתי עשוי להעיד על אופן ההשפעה של התרופה על השינויים במוח על-רקע מחלת אלצהיימר.
החוקרים מזהירים מפני הסקת מסקנות מוקדמת ומדגישים כי הממצאים אינם מוכיחים כי קיים קשר סיבתי בין הטיפול התרופתי ובין מחלת אלצהיימר. הם קוראים להשלים מחקרים קליניים עם זרוע פלסבו, במטרה לבחון את יעילות התרופה.
Nature Aging 2021