מדד שבריריות (Frailty Index) עשוי לסייע בזיהוי חולים עם סוכרת מסוג 2 בסיכון מוגבר לסיבוכים, כאשר בקרב אלו שהיו שבריריים תועדה תועלת פחותה לאיזון אינטנסיבי של לחץ הדם ורמות הסוכר בדם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes Care.
מטרת המחקר הייתה לפתח מדד שבריריות ולבחון את הקשר בין שבריריות ובין התפתחות סיבוכים על יעילות והבטיחות של איזון הדוק יותר של לחץ הדם ורמות הסוכר בדם בקרב חולים עם סוכרת מסוג 2 במחקר ADVANCE (Action in Diabetes and Vascular Disease: Preterax and Diamciron Modified Release Controlled Evaluation).
ניתוח סטטיסטי שימש להערכת היעילות והבטיחות של איזון אינטנסיבי של רמות הסוכר בדם ולחץ הדם בהתאם למדד השבריריות (שהוגדר כמדד FI של מעל 0.21). התוצאים העיקריים כללו אירועים מאקרווסקולאריים ומיקרווסקולאריים. תוצאים משניים כללו את שיעורי התמותה מכל-סיבה, תמותה קרדיווסקולארית, היפוגליקמיה חמורה והפסקת טיפול ליתר לחץ דם עקב תת לחץ דם או סחרחורות.
מדגם המחקר כלל 11,140 משתתפים (גיל ממוצע של 65.8 שנים, 42.5% נשים), מהם כרבע (25.7%) היו שבריריים. מניתוח הנתונים עלה כי שבריריות הינה גורם מנבא בלתי-תלוי לתוצאים הראשוניים והמשניים.
ההשפעה של טיפול אינטנסיבי לאיזון רמות הסוכר בדם על התוצאים העיקריים הייתה מעט קטנה יותר בנוכחות שבריריות: יחסי סיכון למשלב אירועים מאקרווסקולאריים ומיקרווסקולאריים של 1.03 (רווח בר-סמך 95% של 0.90-1.19) בחולים שבריריים, בהשוואה ל-0.84 (רווח בר-סמך 95% של 0.74-0.94) באלו שאינם שבריריים (p=0.02).מגמה דומה תועדה עם התערבות לאיזון לחץ דם.
שיעור אירועי היפוגליקמיה חמורה היו גבוהים יותר בקרב חולים שבריריים, בהשוואה לאלו שאינם שבריריים (8.39 לעומת 4.80 מקרים ל-1,000 שנות-אדם, בהתאמה, p<0.001).
החוקרים לא זיהו הבדלים משמעותיים בין הקבוצות בשיעורי הפסקת טיפול לאיזון לחץ הדם.
לסיכום, הערכת שבריריות חולים מסייעת בזיהוי אלו בסיכון מוגבר לסיבוכים בהם צפויה תועלת מופחתת לאיזון אינטנסיבי של רמות הסוכר בדם ולחץ הדם.