מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Surgery עולה כי פחות משליש מהקשישים עם ביטוח מדיקייר, בהם תתכן תועלת לניתוח כריתת בלוטת פארא תירואיד בשל היפרפאראתירואידיזם ראשוני, אכן מקבלים טיפול זה.
החוקרים מקליפורניה בחנו את הנתונים אודות למעלה מ-210,000 משתתפים בגיל ממוצע של 76 שנים, עם אבחנה של היפרפאראתירואידיזם ראשוני בין 2006 ועד 2016. מבין אלו, 30% מהחולים עברו ניתוח בתוך שנה מהאבחנה. מבין 131,723 חולים שענו על לפחות קריטריון אחד לטיפול ניתוחי, רק 30% עברו ניתוח לכריתת פאראתירואיד במהלך תקופת המחקר.
בין הגורמים שנקשרו עם סיכוי גבוה יותר להשלמת טיפול ניתוחי תועדו גיל צעיר יותר ופחות מחלות רקע.
מניתוח רב-משתני עלה כי גיל מתקדם נקשר בקשר שלילי בולט ומובהק סטטיסטית עם ניתוח לכריתת בלוטת פארא תירואיד. לדוגמא, בהשוואה לאלו בגילאי 66-75 שנים, יחס הסיכויים באלו בגילאי 76-85 שנים עמד על 0.68 ויחס הסיכויים עמד על 0.27 בחולים מבוגרים יותר.
החוקרים כותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי טיפול לא-ניתוחי להיפרפאראתירואידיזם ראשוני נפוץ יותר בחולים בגיל מבוגר יותר, חולים שבריריים ואלו מחלות רקע רבות. הממצאים נותרו על כנם גם לאחר שהחוקרים הוציאו מניתוח הנתונים חולים שהלכו לעולמם בתוך 5 שנים מהאבחנה של היפרפאראתירואידיזם ראשוני, רמז לכך שחלק מהחולים שלא הופנו לניתוח ככל הנראה חיו זמן ארוך דיו בכדי ליהנות מיתרונות הריפוי הניתוחי.
החוקרים קוראים לשפר את ההדרכה של החולים והמטפלים אודות ההתוויות והיתרונות לניתוח כריתת פאראתירואיד, הנחשב לפרוצדורה בסיכון נמוך כאשר מבוצעת ע"י מנתח מנוסה. הם עובדים על כלי שנועד לסייע לחולים ולרופאים לשקול את הסיכונים של הניתוח במטרה לשפר את אופן קבלת ההחלטות לטיפול במקרים של היפרפאראתירואידיזם ראשוני.
JAMA Surgery, online January 6, 2021