שליש מהקשישים עם דמנציה חמורה ופרפור פרוזדורים קיבלו טיפול נוגד-קרישה במהלך ששת החודשים האחרונים לחייהם, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Internal Medicine. מהממצאים עולה כי טיפול נוגד-קרישה ניתן פעמים רבות לחולים עם פרפור פרוזדורים גם בנוכחות דמנציה מתקדמת, ליקוי קוגניטיבי ותפקודי עמוק ותוחלת חיים מוגבלת.
באופן מסורתי, סך התועלת הקלינית של נוגד-קרישה נוגע להפחתת הסיכון לאירוע מוחי איסכמי אל מול הסיכון לדימום תוך-מוחי. החוקרים קוראים לגישה יותר ממוקדת-מטופל במטרה לדייק טוב יותר את סך התועלת הקלינית בכל מטופל.
במסגרת המחקר בחנו החוקרים את נתוני Medicare ואספו מידע אודות 15,217 מבוגרים (גיל ממוצע של 88 שנים, 68% נשים) שהתגוררו במרכזים סיעודיים עם אבחנה של פרפור פרוזדורים ודמנציה מתקדמת, אשר היו בדרגת סיכון מתונה לכל הפחות לאירוע מוחי (מדד CHA2DS2-VASc של 2 נקודות ומעלה) והלכו לעולמם בין 2014 עד 2017.
מהנתונים עלה כי הסיכוי לקבלת טיפול נוגדי-קרישה היו גבוה יותר בקרב אלו ששהו במרכז סיעודי במשך שנה ויותר (יחס סיכויים של 2.68), בחולים עם מדד CHA2DS2-VASc של מעל 7 נקודות (יחס סיכויים של 1.38), באלו עם פצעי לחץ (יחס סיכויים של 1.37), מדד ATRIA של מעל 7 נקודות (יחס סיכויים של 1.25), קשיי בליעה (יחס סיכויים של 1.12) וירידה במשקל (יחס סיכויים של 1.09).
הסיכוי לקבלת טיפול נוגד-קרישה היה נמוך יותר בחולים גיל מתקדם (גיל 80 שנים ומעלה), בנשים ובאלו ששהו בהוספיס.
החוקרים הופתעו לגלות כי חולים בסיכון גבוה מאוד לתמותה בטווח הקצר, לדוגמא אלו עם קשיי בליעה וירידה במשקל, היו בעלי סיכוי גבוה יותר לקבלת טיפול נוגד-קרישה. מדובר בממצא הנוגד את הצפוי מאחר והתועלת האפשרית של תרופות אלו היא הקטנה ביותר בקבוצה זו.
ייתכן כי הממצאים הללו נובעים מהערכה הנחיות ברורות לרופאים בכל הנוגע למקרים בהם יש להמשיך והתוויות להפסקת טיפול נוגד-קרישה באוכלוסיה זו.
JAMA Internal Medicine 2021