במרבית הקשישים עם פרפור פרוזדורים תועדה לפחות תסמונת גריאטרית אחת, כאשר תסמונות גריאטריות לוו בשימוש מופחת בנוגדי-קרישה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of the American Geriatric Society.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין נתונים רבים אודות שיעורי ההימצאות של תסמונות גריאטריות בקשישים (דוגמת נפילות או מוגבלות) עם פרפור פרוזדורים ואין מידע אודות הקשר בין תסמונות אלו ובין השימוש בנוגדי-קרישה.
החוקרים השלימו ניתוח חתך של נתוני מחקר Health and Retirement Study, מחקר ארצי שכלל קשישים בארצות הברית. המשתתפים נשאלו שאלות בנושאי זקנה, כולל תפקוד, מצב קוגניטיבי ומצבים רפואיים. החוקרים התמקדו במשתתפים בגילאי 65 שנים ומעלה עם אבחנה של פרפור פרוזדורים. במסגרת המחקר נבחנו חמש תסמונות גריאטריות: נפילה במהלך השנתיים האחרונות, עזרה בפעילויות יומיומיות או אינסטרומנטליות, אי-נקיטת שתן וליקוי קוגניטיבי.
החוקרים קבעו את שיעורי ההימצאות של התסמונות הגריאטריות והקשר עם שימוש בנוגדי-קרישה, תוך תקנון לסיכון לאירוע מוחי איסכמי.
מדגם המחקר כלל 779 משתתפים עם פרפור פרוזדורים (גיל חציוני של 80 שנים, מדד CHA2DS2-VASc חציוני של 4 נקודות), מהם 82% עם לפחות תסמונת גריאטרית אחת.
תסמונות גריאטריות היו נפוצות: כמחצית מהמשתתפים (49%) דיווחו על נפילות, 38% דיווחו על ליקוי בפעילויות היומיומיות, 42% דיווחו על הפרעה בתפקוד יומיומי אינסטרומנטלי, 37% סבלו מליקוי קוגניטיבי ו-43% דיווחו על אי-נקיטת שתן.
בסך הכול, 65% מהמשתתפים דיווחו על שימוש בנוגדי-קרישה. שימוש בהתאם להנחיות בנוגדי-קרישה דווח ב-97% מהמשתתפים. שיעור הטיפול בנוגדי-קרישה ירד עם כל תסמונת גריאטרית נוספת. שיעורים נמוכים יותר של טיפול נוגד-קרישה דווחו בקרב משתתפים עם תלות בתפקוד יומיומי או בתפקוד יומיומי אינסטרומנטלי ובאלו עם דמנציה.
החוקרים מסכמים וכותבים כי השכיחות הגבוהה של תסמונות גריאטריות עשויה לספק הסבר לשימוש הנמוך מהצפוי בנוגדי-קרישה בקשישים.
J Am Geriatr Soc. 2021;69(2):349-356