שלום רב,
אני רופא גריאטר, מנהל מחלה שיקומית ה, בבית חולים פלימן. כמו כן, מרצה קליני בטכניון.
לפני מספר חודשים, יזמתי להשתתף במחקר כלל אירופי שבודק את השירות השיקומי הגריאטרי והתוצאות שלו בזמן מגפת הקורונה, וכעת אני הנציג הראשי של המחקר בארץ.
https://www.lumc.nl/org/unc-
zh/English/Research/ GeriatricRehabilitation/EU_ COGER_ENGLISHpage/ המטרה העיקרית של המחקר: להבין את תהליך ההתאוששות התפקודית והרפואית אצל החולים שנמצאים בשיקום גריאטרי לאחר שחלו בקורונה. זה כולל תמותה, סיבוכים, שברירות, אינדקס מסת גוף BMI, תזונה, ביצוע תפקודי וקוגניטיבי, מצב רוח, דליריום, תשישות, קוצר נשימה, פצעי לחץ, כאב, איכות חיים, יציבות והליכה, כוח שרירים, יכולת דיבור ובליעה, הפרעת דחק פוסט טראומאטית, אשפוזים חוזרים ויעדי שחרור מבית חולים.
גיוס המשתתפים יהיה מרשומות רפואיות.
- קריטריונים להכללה: מטופל שנמצא בשיקום גריאטרי בשל הידרדרות במצבו התפקודי ו/או הקוגניטיבי משנית למחלת קורונה שאובחנה והיה מאושפז בשל הידרדרות כללית במצבו והגיע לשיקום גריאטרי רב מקצועי לאחר מכן.
- קריטריונים לאי כלילה: נוכחות ירידה קוגניטיבית משמעותית שפוגעת בשיפוט ותובנת המטופל ומונעת ממנו לקבל הסכמה מדעת להשתתפות במחקר. מטופל שמסרב שישתמשו בנתונים הרפואיים שלו בצורה אנונימית למטרת המחקר.
מדובר במחקר קוהורט לונגיטודינאלי של מטופלים שהמשותף ביניהם שיקום אחרי מחלת קורונה. המטרה העיקרית בדיקת מצב תפקודי ADL, ע"י מדד Bathel index או FIM. לכן ניתן לקבוע כמה משתתפים דרוש בכדי להגיד שיש הבדל משמעותי בשיקום התפקודי אחרי מחלת קורונה. לכן, בוצעה הערכת כוח סטטיסטי למבחן t-test מזווג על התוצא הראשוני שזה תפקודי ה– ADL. אנחנו מניחים ששינוי של 2 נקודות במדד Barthel הינו משמעותי קלינית, וזה ההבדל בין מדד Barthel בקבלתו של המטופל לעומת שחרורה מהטיפול השיקומי.
לכן, המחקר דורש גודל מדגם של 52 זוגות של מטופלים בכדי לקבל כוח סטטיסטי של 80% ומובהקות סטטיסטית של 5% (דו צדדי), בכדי לגלות ממוצע של שתי נקודות בין הזוגות בהנחת סטיית תקן של 5.
אבל אנחנו מעוניינים לכלול מינימום 52 מטופלים מכל מדינה כפי שהוחלט על ידי הקבוצה שמתעניינת בנושא שיקום שמהווים קבוצת עניין באיגוד הגריאטרי האירופי, בכדי להגיע למספר של 250 מטופלים לפחות בסה"כ.
כעת, אני מגייס חולים מבית חולים פלימן, הצלחתי עד כה לגייס כ- 25 חולים. צפוי שאגיע למספר של 30.
אשמח לעזרה בגיוס חולים, בכדי להגיע למספר של 52 לפחות מכל המדינה. אשמח לתת יותר פרטים, למסור ניירת מתאימה, והסבר על תהליך גיוס המשתתפים והכנסת נתונים במערכת הממוחשבת.
בכבוד רב,
ד"ר בהא פרנסיס MD PhD MRCP MHA
מנהל מחלקה ה. מרצה קליני בטכניון.
המרכז הגריאטרי השיקומי ע"ש פלימן, חיפה
טלפון- 04 8307190
דוא"ל: francis.bahaa@moh.health.gov.
מחקר כלל אירופי שבודק את השירות השיקומי הגריאטרי והתוצאות שלו בזמן מגפת הקורונה – גיוס
תאריך: 30/06/2021